Att arbeta med PR

I begreppet PR, Public Relations, ryms områden som (företags)kommunikation, marknadsföring, propaganda med mera. Att utbilda sig eller arbeta inom PR kan därmed se väldigt olikt ut beroende på inriktning, skola och organisation. Ett tips är registrera sig på ett webbcommunity inom PR, där kan du dela med dig av eller läsa om erfarenheter och tips. Du kan bland annat hitta många bra utbildningar, arbeten och kurser. Har du funderat på att utbilda dig inom PR? Här får du i så fall en grundläggande bild av vilka utbildningar som finns i Sverige samt inom vilka områden du kan arbeta efter examen.

crm customer relations management

 

Utbildningar inom PR
Det finns flera sorters utbildningar inom PR på olika nivåer. Många universitet och högskolor erbjuder kurser och/eller hela utbildningar inom området. Förutom det finns det KY- och YH-utbildningar som är mer praktiskt inriktade. Det finns även kurser på folkuniversitet inom området. De flesta utbildningarna är gratis och godkända för bidrag och lån från CSN. Det kan vara bra att veta att alla kurser och program inte heter något med just ”PR”. Vissa väljer att istället inkludera och kombinera ord som ”kommunikation”, ”media” och ”marknadsföring”. Det bästa är därför att läsa på om olika kurser och programs innehåll innan du bestämmer dig. På webbplatser som Studentum kan du enkelt söka dig fram till flera utbildningar inom till exempel PR-området.

 

Arbetsområden inom PR
Det finns som sagt många olika inriktningar och områden inom PR. Du kan till exempel arbeta som kommunikatör, antingen med organisationens interna kommunikation eller med den externa och marknadsförande kommunikationen. Vare sig du arbetar inåt eller utåt handlar det om att genom tal, skrift och bild skapa goda relationer och kommunicera en enhetlig bild av organisationen. Du kan också, om du har valt att specialisera dig inom det, arbeta med ett företags retorik. Yrken inom det är till exempel medietränare, lobbyister och talskrivare. Ytterligare en del av PR-området fokuserar på medierelationer. Du kan du vara den som ansvarar för kommunikationen med press, såväl skriftligt som muntligt. Låter något av detta intressant? Då är nog valet av en PR-utbildning rätt för dig.

Upplagd i