Propaganda, bilder och miljöer

Propaganda kan ske via tal, text eller bild. Även som en kombination av dessa. Du hittar dem på TV, i tidningar och på reklampelare. Nya metoder och miljöer för propaganda skapas dessutom ständigt. Det viktiga är att så många som möjligt kan nås av propagandan för att till slut bli övertygade. Bilder har sedan långt tillbaka används frekvent inom propaganda. Då det är lättare att se en bild än att läsa en text är det populärt att förmedla propagandan på det sättet. Många äldre sorters propaganda består av bilder eller posters med ett tillhörande budskap, löfte eller en slogan. Politik och krig är kanske de vanligaste områdena inom vilka man använder sig av propaganda. Nedan kan du läsa om två exempel på bildlig propaganda inom dessa områden.

 

Uncle Sam och Amerika
Uncle Sam, även kallad Onkel Sam eller Farbror Sam på svenska, är en propagandafigur som fanns med på en poster för USA:s regering. Den används än idag som ett propagandaverktyg för nationen USA. Uncle Sam är en ordlek för United States’ med förkorningen US. På postern är han alltid framställd i den Amerikanska flaggans färger blått, vitt och rött. Runt hatten är dessutom en stjärnmönstrad duk lindad. Uncle Sam tittar rakt fram på betraktaren, som han också pekar mot. I anslutning till figuren står ofta något skrivet, till exempel ”I want YOU for U.S. army” i syfte att rekrytera fler frivilliga till militären. Figuren används även i andra sammanhang där man vill lyfta fram den amerikanska självständigheten och friheten. Känner du igen bilden?

 

Hitler och Andra världskriget
Krig och propaganda går ofta hand i hand. Det är inte svårt att hitta propagandabilder från de större krigen världen har skådat. Under Andra världskriget spreds många propagandabilder från Nazityskland som hävdade att kommunism och judendom var världens avskum. Andra bilder visade upp Hitler på ett sätt som skulle framställa honom som mäktig. På en poster med texten ”Gebt mir 4 jahre zeit” (Ge mig fyra år till) står Hitler i centrum mot en röd bakgrund. Överst på postern finns fyra hakkors – symbolen för Hitlers nazism. Bilder och posters av Hitler som användes i propagandasyften av detta slag finns det gott om. Hur mycket tror du att det påverkade den makt Hitler hade över Tyskland?

Upplagd i